IZVOD DIJELA POVIJESTI DUGOG SELA

Prošle 2009. godine Dugo Selo je obilježilo 800 godišnjicu prvog spominja mjesta.

Prvi put se spominje 1209. godine u darovnici kojom kralj Andrija II daruje posjede Božjacima tzv. Zemlju Sv.Martina.1642.godine.spominju se naselja: Kopčevci, Sela, Svetomarinci, Šaškovec itd.

Prvi opis o brizi za djecu vidljiv je zapisom kanonika Stjepana Nedelka 16 studenog 1688. godine u vizitaciji župe Sv. Martina. Iz njegovog službenog izvještaja navodimo dio odlomka: "Župnikovim trudom podignut je stan za učitelja".Godine 1695 spominje se učitelj na Prozorju Antun Hrestak. On ima prema zapadu drvenu kuču pokrivenu slamom, a kraj kuče vrt. U crkvi učitelj svira orgulje i pjeva.Dugo Selo se spominju kao "Velika Sela". U 18. stolječ‡u Gornja i Donja Sela dobivaju naziv Dugo Selo. Iz popisa stanovništva 1814. godine spominju kao Dugofzella, a 1850. godine Dugo Selo postaje kotarsko središte.Društvo Naša djeca Dugo Selo od 1950. godine provodi u mjestu programe s djecom za djecu: Priredbe sa KUD Preporod na prikupljanju sredstava za kupnju odmarališta, koncerte, recitacije, lutkarske priredbe. Posljednjih godina obilježava se Dječji tjedan, prikupljaju se pomoč‡i za knjige i školski pribor, priredbe povodom Sv. Nikole sa podjelom poklona djeci.

DND Dugo Selo se angažiralo da grad Dugo Selo dobije naziv Grad DUGO SELO - prijatelj djece.

Obilježavanje 800 godišnjice prvog spominjanja Dugog Sela. 20. studenog 2009. godine u Straroj gradskoj viječnici grada Zagreba Dugo Selo je dobilo počasni status GRAD PRIJATELJ DJECE

 

stare slike dugog sela