DJECA I MLADI NE PRIZNAJU GRANICE

Radionice su vodile učiteljice iz tri škole s našeg područja (Marija Bićanić, Marijana Tečić i Sofija Štefanac Klobučar).

Radionice  su obje subote započele u u 9 sati u prostorijama Društva invalida u Kažotićevoj 8.

Raspored radionica 5.05.2012.:

      1. Predstavljanje voditeljice
      2. Po čemu sam poseban/posebna
      3. Kad bih bio/bila..
      4. Likovna radionica – Prikaži sebe kao neku životinju
      5. Po čemu smo drugačiji-različiti
      6. Stereotipi
      7. Sličnosti unutar različitosti (EU slogan “Ujedinjeni u različitosti”)
      8. Koju bih oznaku (stigmu) najteže nosio/nosila


Raspored radionica 12.05.2012.:

      1. Razgovor o prethodnim vježbama
      2. Kulturne razlike – koja znanja moramo imati da bismo se uhvatili u borbu s njima
      3. Kojim akcijama i projektima smanjiti kulturne razlike
      4. Govor djeteta
      5. Ekološka radionica “Heal the world”
      6. Ideje za slogan radionica


Radionica po želji (glazbena, plesna, glumačka…)

Po završetku radionica dvoje djece je sudjelovalo  i u ljetnom kampu u Poreču od 20. do 25. svibnja ove godine, a  dvije djevojčice će u isti kamp otići od 26. do 28.10.2012. gdje su planirane projektne aktivnosti i različiti sadržaji.

Projekt „Otroci in mladi ne priznajo meja/Djeca i mladi ne priznaju granice“ provodi se u okviru Operativnog programa IPA Slovenija-Hrvatska 2007.-2013., a traje od 1. travnja 2011. do 31. ožujka 2013. godine. Cilj projekta je povezivanje i poticanje suradnje između organizacija koje se bave djecom i mladima – Društava Naša djeca u Hrvatskoj i Zveza prijateljev mladine u Sloveniji, prijenos znanja i dobre prakse na teme antidiskriminacije, dječje participacije i kulturalne suradnje te podizanje javne svijesti lokalnog stanovništva o važnosti suživota na pograničnom području prihvaćanjem i uvažavanjem različitosti i ljudskih prava.

Hrvatski partneri u projektu su: Savez društava Naša djeca Hrvatske (vodeći partner) i Društvo Naša djeca Varaždin, a slovenski partneri su: Zveza prijateljev mladine Slovenije i Zveza prijateljev mladine Maribor.

U okviru projekta realizirat će se sljedeće aktivnosti: (a) Istraživanje stereotipa i predrasuda djece i mladih prema drugim nacionalnim skupinama, (b) Kampanja za smanjenje predrasuda i stereotipa „Sto ljudi, sto ćudi“ s nizom radionica za djecu i mlade na temu antidiskriminacije i uvažavanja različitosti, (c) Kamp za djecu i voditelje iz Dječjih vijeća Hrvatske i Otroških parlamentov Slovenije, (d) Revija jednominutnog filma na temu „Život uz granicu“ i (e) Dječji glazbeni festival u Varaždinu.

Aktivnosti su namijenjene djeci i voditeljima iz 20 Društava Naša djeca u Hrvatskoj iz 7 županija i grada Zagreba (Delnice, Dugo Selo, ÄŒakovec, Fažana, Krapina, Križ, Mali Lošinj, Ogulin, Opatija, Pazin, Poreč, Prelog, Pula, Ravna Gora, Rečica-Zamršje, Tuhelj, Varaždin, Vraždinske Toplice, Zabok i Zagreb) te djeci i mladima iz 19 Zveza prijateljev mladine koje djeluju na području 8 pograničnih regija: Pomurska, Podravska, Savinjska, Spodnjeposavska, Jugovzhodna Slovenija, Notranjsko-kraška, Obalno-kraška i Osrednjeslovenska. U aktivnosti će u podjednakom broju biti uključeni i korisnici iz Hrvatske i Slovenije, a zajedničke aktivnosti organizirat će se i u Hrvatskoj i u Sloveniji. Planirano je da se u projekt izravno uključi oko 5 000 djece iz Društava Naša djeca i Zveza prijateljev mladine, preko 170 odraslih voditelja i mentora, 60-ak likovnih i filmskih umjetnika te veći broj volontera, stručnih suradnika, predstavnika medija te nadležnih državnih i lokalnih tijela i institucija iz Slovenije i Hrvatske.

Javno sufinanciranje za hrvatske partnere osigurano je iz sredstava Ureda za udruge RH, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Grada Varaždina, a Vlada Republike Slovenije osigurava javno sufinanciranje za slovenske partnere u projektu. Ukupna vrijednost projekta iznosi 232.791,69 eura.

Budući da je sam projekt započeo u travnju 2011., a trajat će do ožujka 2013. voditeljice Marija Bićanić, Marijana Tečić te Sofija Štefanac Klobučar su rapodijelile zadatke povezane za edukaciju na tom projektu.

Uvodnom predstavljanju projekta u Zagrebu održanom u srpnju 2011. nazočile su voditeljice Marijana Tečić i Sofija Štefanac Klobučar.

Na seminaru mentora u Mariboru održanom u listopadu 2011. sudjelovala  je Sofija Štefanac Klobučar.

U 1. međunarodnom kampu u Poreču u svibnju 2012. sudjelovala je Marija Bićanić s dvoje djece iz Dugog Sela.

U 2. međunarodnom kampu u Poreču u listopadu 2012. će sudjelovati Marijana Tečić s dvoje učenika OŠ Josipa Zorića.

Aktivnosti koje predstoje za realizirati do završetka projekta  također će voditeljice raspodijeliti

Više o projektu Djeca i mladi ne priznaju granice na http://www.djecaimladi.hr/

Tags:
, ,