upoznaj svoje dugo selo

Godine 2009. Dugo Selo je obilježilo 800 godišnjicu prvog spominja mjesta. Prvi put se spominje 1209. godine u darovnici kojom kralj Andrija II daruje posjede Božjacima tzv. Zemlju Sv. Martina. 1642. godine.spominju se naselja: Kopčevci, Sela, Svetomarinci, Šaškovec itd.

Prvi opis o brizi za djecu vidljiv je zapisom kanonika Stjepana Nedelka 16 studenog 1688. godine u vizitaciji župe Sv. Martina. Iz njegovog službenog izvještaja navodimo dio odlomka: “Župnikovim trudom podignut je stan za učitelja”. Godine 1695 spominje se učitelj na Prozorju Antun Hrestak. On ima prema zapadu drvenu kuču pokrivenu slamom, a kraj kuče vrt. U crkvi učitelj svira orgulje i pjeva. Dugo Selo se spominju kao “Velika Sela”. U 18. stolječu Gornja i Donja Sela dobivaju naziv Dugo Selo. Iz popisa stanovništva 1814. godine spominju kao Dugofzella, a 1850. godine Dugo Selo postaje kotarsko središte.

Društvo Naša djeca Dugo Selo od 1950. godine provodi u mjestu programe s djecom za djecu: Priredbe sa KUD Preporod na prikupljanju sredstava za kupnju odmarališta, koncerte, recitacije, lutkarske priredbe. Posljednjih godina obilježava se Dječji tjedan, prikupljaju se pomoči za knjige i školski pribor, priredbe povodom Sv. Nikole sa podjelom poklona djeci.

DND Dugo Selo se angažiralo da grad Dugo Selo dobije naziv Grad DUGO SELO – prijatelj djece.

Obilježavanje 800 godišnjice prvog spominjanja Dugog Sela. 20. studenog 2009. godine u Staroj gradskoj vijećnici grada Zagreba Dugo Selo je dobilo počasni status GRAD PRIJATELJ DJECE.

Stare slike i razglednice iz Dugog Sela