VELI LOŠINJ OD 11. SRPNJA DO 18. SRPNJA 2022.

Život je bolji s okusom mora i okusom soli… U Arsenove stihove uvjerila su se djeca i odrasli koji su u zajedničkom druženju proveli jedan srpanjski tjedan u Velom Lošinju.

Njihovo je putovanje počelo 11. srpnja u jutarnjim satima. Uzbuđenje se osjetilo u zraku i iščekivanje onoga što će tek doći…

Vožnja autobusom, izmjena krajolika, trajekt i vjetar u kosi gradili su uzbuđenje koje je dosegnulo vrhunac dolaskom u Veli Lošinj u ranim popodnevnim satima. Cijela se skupina malih i velikih putnika smjestila u DND-ovo odmaralište koje je ponovno bilo ispunjeno grlenim dječjim glasovima nakon dvogodišnje stanke uzrokovane pandemijom. Nakon razmještaja po sobama, raspakiravanja i ručka uslijedio je odmor te prvi odlazak na plažu Rovensku. Djeca su dala srcu oduška, kupali su se, sunčali i upoznavali. Navečer je uslijedila šetnja gradom sve do točke s koje se pruža pogled na centar Velog Lošinja i more koje se spaja s nebom. Fotografija za pamćenje…

Tijekom utorka djeca su se kupala prijepodne i poslijepodne, kartala te spoznavala tko je najbolji u popularnim dječjim kartaškim igrama, a u večernjim satima otišla su na igralište gdje je muška ekipa igrala nogomet, a ženska ekipa osvojila ljuljačke, vrtuljke i ostale sprave. Srijeda je ispitivala njihove kondicijske sposobnosti. Djevojčice i dječaci iskazali su da mogu svladati obližnju brdsku stazu i unatoč naporima uspjeli su se popeti na brdo i osvojiti vrh s kojeg puca pogled na morsku pučinu i Italiju. 

Budući da je dan bio fizički zahtjevan, navečer su na terasi odmarališta gledali film. četvrtak je bio obilježen kupanjem u Velom Lošinju, a u večernjim satima uslijedio je zanimljiv događaj – dječaci su utjelovili djevojčice, a djevojčice dječake. Zamjena uloga nasmijala je sve prisutne, a pojedinci su bili posebno hrabri i uvjerljivi u dočaravanju zamišljenih novih osobnosti. U petak se društvo prošetalo šetnicom uz more sve do Malog Lošinja, a cilj tog izleta bio je Muzej Apoksiomena koji je oduševio svojom ljepotom i konceptom. Interaktivna prostorija s tabletima i dvorana u kojoj je prikazan kratak i informativan film dočarali su kontekst potreban za razumijevanje središnjeg izloška muzeja – brončanog kipa Apoksiomena koji prikazuje mišićavog sportaša u pozi struganja pijeska i ulja s tijela. 

Petak je doživio svoj vrhunac na terasi odmarališta na kojoj su djeca prikazala svoje talente. Pojedinci su se iskazali u plesanju, pričanju viceva, tehniciranju, stajanju na rukama, crtanju, pjevanju, vođenju cjelokupnog programa. 

U subotu uslijedilo je kupanje, odmaranje i igralište, a nedjelja je bila predodređena za najbolji dio tjedna – izlet na Susak. Na spomenuti otok veselo je društvance doputovalo katamaranom. Djeca su se smjestila u hlad, ručala, malo se odmorila i počela istraživati blagodati pješčane plaže. Kupanje u toplom i plitkom moru, izgradnja kula i gađanje grudama od pijeska, traženje školjaka… Postoji li išta ljepše iz perspektive jedne djevojčice ili dječaka?

Sat po sat, dan po dan i približio se kraj ljetovanja… 18. srpnja spakirane su sitnice u kofere, bačen je posljednji pogled na Veli Lošinj s nadom da se tamo dođe i sljedeće godine. Potom je uslijedio je povratak autobusom u Dugo Selo gdje su roditelji dočekali pomladak – umoran od puta, ali pun doživljaja i prvih simpatija…