Susret Francuza s mlađahnom groficom Drašković

Tko bi rekao da Dugo Selo i francuski grad Jussey imaju zajedničko obilježje?

Dva grada prostornu su udaljenost nadvladali kulturalnom sličnošću koju je stvorio sv. Martin čije je djelovanje ostavilo traga u oba grada.

Na temelju sličnosti izraslo je prijateljstvo u okviru kojeg je skupina malenih i velikih Francuza iz Jusseyja posjetila naš grad. Razgledavanje Dugog Sela započeli su na najvišoj točki – ispred stare crkve sv. Martina, i to pod vodstvom Lucije Goleš koja je uvjerljivo utjelovila mlađahnu groficu Drašković. U kostimu grofice Lucija se u potpunosti uživjela u ulogu plemkinje dočaravši svojim pokretima i glasom prohujala vremena. U svojem je izlaganju iznijela povijesne zanimljivosti poput povezanosti stare crkve sa sv. Martinom i templarima, istaknula je vinorodnost dugoselskog kraja, pojačanu urbanizaciju i veliki priljev stanovništva posljednjih trideset godina.

Nakon obveznog fotografiranja i razmjene pokoje riječi na francuskom, engleskom i hrvatskom jeziku, Lucija je povela goste u perivoj u kojima ostaci kule svjedoče o bogatstvu i nekadašnjoj moći obitelji Drašković. Gosti su sa zanimanjem poslušali anegdote iz života spomenute obitelji te su se sa širokim osmijesima oprostili od grofice koja ih je pozdravila otmjenim poklonom i profinjenim mahanjem ruke. Na taj je način završilo njihovo druženje, no za Francuze je ono tek početak otkrivanja ljepota Dugog Sela i Hrvatske, a za Društvo „Naša djeca“ Dugo Selo još jedan lijep primjer sudjelovanja u gradskim događanjima.

Lucija Goleš kao grofica Drašković