Dječja participacija na lokalnoj, regionalnoj i europskoj razini

U Zagrebu je 5. prosinca 2022. godine održano savjetovanje na temu dječje participacije na lokalnoj, regionalnoj i europskoj razini.

Savjetovanje je otvorila predsjednica Saveza DND, prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić koja je podsjetila na važnost ovog programa. Zamjenica predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, gospođa Ana Dautović istaknula je važnost sudjelovanja djece u zajednici, a posebno participaciju djece iz ranjivih skupina. 

Panel su otvorile gospođe Nada Plavšić Mijatović i dr.sc. Monika Begović iz Službe za politiku za djecu i obitelj Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike koje su predstavile Nacionalni plan za djecu 2022. – 2027. te pojasnile na koji način će se Ministarstvo uključiti u provedbu mjera i koliko je financijskih sredstava osigurano za ove aktivnosti. 

O strateškom cilju 3. sudjelovanje djece u odlučivanju na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini i u školskim aktivnostima te o važnosti participacije u školama i uključivanju djece u procese donošenja odluka koja neće ostati samo na deklarativnoj razini upozorila je izv.prof.dr.sc. Ivana Borić. Voditeljica verificiranog programa „Dječjim sudjelovanjem za svijet po mjeri djeteta“ i dopredsjednica Saveza DND, Sanja Škorić je na primjeru Dječjeg vijeća Opatije pojasnila kako program Gradovi i općine – prijatelji djece može pomoći u unaprjeđenju dječje participacije na lokalnoj razini, a u kontekstu Nacionalnog plana.

Informacije o novoj metodologiji programa Gradovi i općine – prijatelji djece koju Savez DND razvija kroz projekt s Uredom UNICEF-a predstavile su izv.prof.dr.sc. Ivana Borić i dr.sc. Arijana Mataga Tintor

Panel je zaključen s kratkim predstavljanjem UNICEF-ove Studije o participaciji djece iz ranjivih skupina u Hrvatskoj i isticanjem poruke da je glas i mišljenje sve djece jednako važno, a participacija pravo sve djece, a ne obveza.

U programu Savjetovanja je predstavljena i inicijativa programa za ljetovanje socijalno ranjivih skupina djece koju pokreće Savez DND. Ovu su inicijativu predstavile mr.sc. Katarina Milković, predsjednica programskog odbora Saveza za donacije i filantropiju i Manuela Maurović, voditeljica donacijskih kampanja pri Savezu, te gospođa Đurđica Dropuljić koja je sudionicima kroz vlastita iskustva u organizaciji ljetovanja za djecu prenijela važnost ovakve aktivnosti.

U nastavku Savjetovanja dodijeljena su pohvale i povelje za Naj-akcije kojih je ove godine bilo ukupno 50 prijavljenih. Pet najoriginalnijih Naj-akcija su predstavile predstavnice iz gradova i općina: Buzet je kroz video predstavio svoju naj-akciju „Bavul-Buzet, škrinjica društvenih igara“, Lovran – „Oči Lovrana“ koju je predstavila profesorica Nina Ivanović, Rovinj – „Kratki priručnik za opuštanje“ su predstavile autorica Mia Stupin i učenice Stella Šegvić i Tasha Kuharić, Zabok – „Vještičje igre“, koju je predstavila Sonja Borovčak, predsjednica DND Zabok i dopredsjednica Saveza DND te djeca iz Prirodoslovne škole Vladimira Preloga iz Zagreba koja su predstavila naj-akciju „Hej sanjalice – humanitarni mjuzikl Prirodoslovne škole.“

Svečanost je završena proglašenjem novog Grada – prijatelja djece. Ove godine dobitnik statusa “Prijatelj djece” je grad Zaprešić, za koje je priznanje uručeno gradonačelniku grada Zaprešića, Željku Turku.

Savez DND posebno zahvaljuje djeci koja su svojim nastupima uveličala svečanost,  iz područnog odjeljenja Glazbene škole Zlatka Balokovića Zaprešić: Luki i Marinu Miljaku te Tinu i Niki Štritof, kao i njihovim mentorima Ivanu KurucuZoranu Miriću i Ediju Jaguštu, te djeci iz Prirodoslovne škole Vladimir Prelog iz Zagreba i njihovoj mentorici Goranki Lazić.

Foto: Mirko Cvjetko