Vodič roditeljima za “preživljavanje” blagdana

Blagdani za odmor i druženje bez stresa, posebno za roditelje

U glavi nam se kuhaju mnogobrojni planovi za blagdane sa željenim uspješnim ishodima u kojima ćemo svi biti sretni i zadovoljni te ćemo imati, baš kao u filmu, savršene blagdane. Sa svih strana dolaze nam pozivi na razne priredbe, radionice i događaje. Poneseni blagdanskim ozračjem i vi poželite sudjelovati sa svojim djetetom. Ulažete puno vremena u planiranje, pratite sve događaje i onda dijete bude nezadovoljno, hoće kući i Ili mu je jednostavno dosadno.

Nama velikima se sve to čini zabavno, no iz perspektive djeteta nije nužno tako. Posljedično tome osjećate se kao da nitko ne vidi koliko ste trud uložili da sve to isplanirate i odete na sva ta primamljiva mjesta puna dekoracija i ljudi. Mala djeca ne mogu, nemaju kapaciteta, pojmiti koliki trud je uložen u planiranje i izvedbu, ona jednostavno žele ponekad samo da njihova rutina ide po planu i da se maknu od tolikih podražaja i očekivanja kojih u blagdansko vrijeme ima više, previše. Neka djeca uz podršku roditelja mogu i žele sudjelovati u svemu što mi osigurate, ali ima opet ima djece koja bi to sve rado izbjegla.


Smjernice roditeljima za ugodnije blagdane:

  • Provjerite i uskladite svoja očekivanja sa djetetovim. Provjerite u čemu vaše dijete najviše uživa, npr. možda je to gledanje drugih dok se kližu bez želje da probaju nešto od toga, možda je to gledanje lampica tijekom večernje šetnje. Probajte koliko je moguće slijediti djetetove znakove kada želi ići kući, upravo nam to govori da je njegov „sustav“ za obradu podataka preplavljen te da bi se regulirao, treba se vratiti u poznatu rutinu (tiho mjesto, omiljena igračka ili aktivnost, odmor). Veliki broj podražaja može biti okidač za burne reakcije. U takvim situacijama važno je odgovoriti na djetetove preplavljene osjećaje rješavanjem temeljne potrebe za utjehom i smirenjem.
  • U redu je ne otići na sva događanja. Kako bi prevenirali mogući kaos zbog većeg broja obaveza u redu je ne otići na neke događaje. Ponekad zaista ne možemo biti na više mjesta odjednom, posjetiti sve rođake koje bi htjeli ili napraviti sva jela koja smo planirali.
  • Birajte poklone koji nude usvajanje novih vještina (sortiranje, uparivanje po boji i obliku, igre kuhanja…), da su od izdržljivog materijala, nude više aktivnosti i mogu predstavljati zabavu za cijelu obitelj. Pratite interese vašeg djeteta i koje vještine vidite da se naziru kako bi kvalitetnom igračkom dodatno potaknuli djetetov razvoj.
  • U pripremu blagdanskih poslastica ili dekoriranja prostora uključite djecu, sigurno ima puno malih zadataka u kojima mogu sudjelovati i osjećati se korisno te se na kraju zasladiti ili diviti ukrasima za bor.
  • Tijekom praznika vodite računa o dnevnom ritmu i da je dobar dio poznatih rutina zastupljen u dovoljnoj mjeri, posebno dio koji se odnosi na spavanje.
  • Nemojte zaboraviti uživati u prilici kada napokon imate vrijeme za kvalitetno druženje sa svojom obiteljijer, na kraju krajeva, najbitnije je da smo za blagdane svi zajedno.


Napisala: Marijana Konkoli Zdešić, edukacijski rehabilitator

IZVOR: DugoSelo.INFO

FOTO: ONE.easy