Radionice rane edukacije za najmlađe i njihove roditelje

Dragi roditelji, Društvo “Naša djeca” Dugo Selo kreće sa novim ciklusom radionica za najmlađe. Nastavljamo suradnju s Centrom Multicoloris za ranu razvojnu podršku, edukaciju i savjetovanje. 

U ciklusu radionica planirane su zajedničke radionice za djecu i roditelje te jedna samo za roditelje. Novost je glazbena radionica za djecu od 12 do 24 mjeseca.

Kroz  senzomotoriče radionice u dva termina djeca će kroz kretanje i osjetila istraživati i učiti, uz roditeljsku podršku ili  samostalno. Ove radionice su  namijenjene mališanima do 3 godine. 

Na radionici za roditelje učiti ćemo o izazovnim ponašanjima i strategijama koje mogu pomoći.

Raspored radionica:

  • Glazbeno – ritmička radionica – subota, 6. travnja 2024. u 10 sati (za djecu od 12 do 24 mjeseca) POPUNJENO
  • Senzomotoričke radionice – subota, 13. i 27. travnja 2024. u 10 sati (za djecu od 12-36 mjeseci) POPUNJENO
  • Radionica za roditelje – četvrtak, 25. travnja 2024. u 19 sati. 

Radionice će se održavati u prostoru Društva “Naša djeca” Dugo Selo u Kažotićeva 4.

 

Što možete očekivati?

SENZOMOTORIČKE RADIONICE

Kako bi dijete bilo spremno za učenje treba se kretati. Djeca trebaju koristiti svoje tijelo i osjetila što je više moguće dok se igraju i uče. Kroz kretanje primaju mnoštvo informacija preko mišića/zglobova i putem taktilnog istraživanje. Dječje tijelo treba trčati, penjati se, skakati, kotrljati se, vrtjeti i ljuljati. Pored kretanja potrebna su neuredne aktivnosti kojima dijete ima prilike za istraživanje različitih tekstura (boja za prste, pijesak, tijesto i sl.). 

Kroz radionicu biti će ponuđene aktivnosti prilagođene dobi i interesu. Aktivnosti će integrirati sva osjetila/senzorne sustave (taktilni, auditivni, vestibularni, proprioceptivni, vizualni…). Svako dijete će dobiti priliku istražiti u svom tempu. Roditelji su tu kao podrška djetetu kako bi zajedno prevladali neke izazove i stekli nova iskustva. Preporuka je sa sobom uzeti rezervnu odjeću. 

Radionice su za mališane od 12-36 mjeseci.

GLAZBENO-RITMIČKA RADIONICA

Kroz ritam, pokretne igre, brojalice i pjesmice stimuliramo razvoj općenito, a posebice razvoj govora. Ove radionice smo nazvali “Pleši, pjevaj, pričaj” kako bi istaknuli povezanost razvoja govora sa pokretima ruku I prstića prilikom izvođenja pojedinih pjesmica. Pjesmicama, brojalicama i pokretima potičemo izgradnju kvalitetnog odnosa između roditelja i djeteta, obogaćujemo okolinu jezikom I govorom na djetetu prilagođen način. Zajedno ćemo naučiti neke nove pjesmice i prisjetiti se pjesmica koje su nam nekad bake i mame pjevušile.

IZAZOVNA PONAŠANJA I STRATEGIJE KOJE MOGU POMOĆI

Vjerujemo da ste se kao roditelji susreli sa nekim ponašanjem djeteta koje je izazovno, dođite na radionicu kako bi zajedno potvrdili, podijelili iskustva i naučili neke nove strategije. Kroz radionicu ćemo se baviti izazovnim ponašanjima i na koji način pomoći djetetu da se nosi sa emocijama. Neka od izazovnih ponašanja su ispadi bijesa ili kako ih sad već uvriježeno zovemo tantrumi, koji su dio socioemotivnog sazrijevanja i učenja kako se nositi sa stresnim situacijama. Izazovnih ponašanja postoji više i daju nam uvid kako se dijete prilagođava obizorm na zahtjeve iz okoline.  Zajedno ćemo istražiti što sve mogu biti okidači za to ponašanje iz perspektive senzorne integracije i razvoja djeteta.