3. je dan Dječjeg tjedna

Treći dan Dječjeg tjedna obilježilo je nekoliko aktivnosti koje su se istovremeno događale na raznim mjestima u Dugom Selu i s različitim dobnim skupinama djece.

U centru su učenici OŠ Rugvica Marko i Jakov te njihova voditeljica prof. Ana Samaržija predstavili proizvode svoje učeničke zadruge Horugva. Pripremili su prirodne proizvode od biljaka koje uzgajaju u svome školskom vrtu potpuno prirodno, bez pesticida. Na štandu su se mogle pronaći kreme od gaveza, sokovi od mente i drugi prirodni proizvodi. Iz svog školskog vrta dio povrća se koristi za potrebe školske kuhinje, a drugi dio se prodaje te na taj način prikupljaju sredstva za daljnji rad svoje zadruge.
Istovremeno dvije vrtićke skupine Žabice i Bubamare su u organizaciji Društva Naša djeca Dugo Selo i uz suradnju s g. Mladenom Fuksom iz Udruge ribiča i tajnika udruge vinara i vinogradara Terra Sancti Martini posjetili mjesta iz zbirke priča „Ono čarobno oko nas“. Dječica su posjetili ribnjak, obišli su crkvu sv. Martina na Martin bregu i klet u gradskom vinogradu. G. Fuks je djeci i odgajateljicama otkrio zanimljivosti o stanovnicima ribnjaka te o sv. Martinu i staroj crkvi. Djeca su u gradskom vinogradu napravila piknik i uživala na jesenskom suncu u predivnom pogledu na okolicu s našeg prelijepog Martin brega. Druge dvije vrtićke skupine su posjetile Perivoj grofa Draškovića gdje su ih dočekale grofica Drašković i njezine prijateljice barunice koje su odglumile Bruna Blaić, Lara Anušić i Lucija Goleš.
U Osnovnoj školi “Ivan Benković” treći razredi su odmjerili snage u igrama koje je pripremila prof. Ana Srdinić. Učenici su se natjecali u povlačenju užeta, skakanju u vrećama i obaranju ruke. Bilo je vrlo zanimljivo i napeto.
Dan je završio radionicom na kojoj su djeca različitog uzrasta naučila kako se izrađuju narukvice prijateljstva. Radionicu je pripremila dr. Karolina Doutlik, a pomagali su joj učiteljice Verica Mijatović, Ljiljana Katić, Marina Perković te članovi Volonterskog kluba – učenice Srednje škole Dugo Selo Lorena, Ana, Emma, Jelena i njihova voditeljica Nikolina Ćorković. Na radionici se opet tražio stolac viška. Djeca su bila strpljiva i uporna što je rezultiralo prekrasnim narukvicama. Nadamo se da su djeca osim narukvice sa sobom ponijela jedno novo iskustvo i spoznaju da sami mogu napraviti prekrasne stvari i da je za to potrebno znanje i upornost.