Četvrti je dan Dječjeg tjedna

Učenička zadruga, Ono čarobno oko nas, sportske aktivnosti, kviz – puno toga u jednom danu

Četvrtog dana Dječjeg tjedna u centru se predstavila učenička zadruga Flora iz Osnovne škole „Stjepan Radić“ iz Božjakovine pod vodstvom prof. Marije Slišković. Predstavili su svoj proizvod tangram  koji se sastoji se od sedam komada – tri geometrijska lika: dva velika, dva mala i jedan srednji trokut, kvadrat i paralelogram. Ponajviše se koristi kao slagalica, pojasnila nam je učenica Dora Šortić, koja je na štandu bila uz kolege Davida Nikolića i Ivanu Zebec.Tangram izrađuju od drveta, ali se ponekad odluče i na jestivu varijantu pa tangram u toj verziji nakon igre posluži i kao desert.  Zadrugari brinu i o školskom vrtu, njihov voćnjak daje najljepše jabuke. Od njih rade pekmez i sok. Uzgajaju i mirisnu lavandu od koje pak rade kremu za usne sličnu labelu, sve to na prirodnoj bazi. Na štandu ih je posjetila vrtićka skupina Žabice iz DV Dugo Selo. Djeca su se okušala u slaganju u oblika i pri tome dobro zabavila.

Tijekom prijepodnevnih sati dvije vrtićke skupine DV Dugo Selo i područnog objekta u Lukarišću, Palčići i Zečići, su krenule u obilazak mjesta iz knjige „Ono čarobno oko nas“. G. Mladen Fuks je i ovaj put iskazao iznimno znanje i gostoprimstvo na ribnjaku i na Martin bregu gdje su dječica kod Gradske kleti održali piknik. Ovaj puta su posjetili i Konjički klub Sv. Martin gdje su nas dočekali i ugodno primili gđa. Jadranka i gđa. Vanessa Kamberović. Gđa. Vanessa je dječici ispričala što je sve potrebno napraviti da konji budu zadovoljni, zdravi i prekrasni kao što su bili njihovi konji. Zatim nam je Herkules, najstariji konj, pokazao svoj ples na opće oduševljenje dječice. Pozvali su nas da ih sljedeće godine posjetimo kada će biti organizirani kampovi, rođendani i škola jahanja. Istovremeno su Balončići i Žabice posjetili groficu u Perivoju Drašković i koja im je ispričala kako je nastao perivoj i kako se ona zabavljala dok je bila mala. Groficu je ovaj put odglumila Mara Markovanović, učenica OŠ Josipa Zorića.

Na vanjskim igralištima OŠ Ivan Benković je prof. Srdinić uz pomoć učenica 7. i 8. razreda organizirala sportske aktivnosti za učenike četvrtih razreda. Najnapetije je bilo natjecanje u obaranju ruku.

U večernjim satima u prostoru dugoselskog Društva „Naša djeca“ u Kažotićevoj 4, okupili su se malci radoznalci koji su prihvatili rukavicu izazova odmjerivši svoje snage iskazivanjem znanja u kvizu koji je osmislila Anita Kovačević, autorica knjige „Ono čarobno oko nas“, a pripomogle su joj Suzana Kralj Šantić i Ivona Jeleč.

U kvizaškom natjecanju sudjelovale su četiri ekipe braneći čast svojih škola – Putokazi (pod vodstvom školske knjižničarke Ivane Kosko) predstavljali su Osnovnu školu „Stjepan Radić“ iz Božjakovine, Horugvica (pod dirigentskom palicom također školske knjižničarke Julijane Mihaliček), Osnovnu školu Rugvica, Zorići (pod budnim okom učiteljice Aleksandre Vajzović – Carić) Osnovnu školu Josipa Zorića i Sove (koje je odabrala Ana-Marija Horvat) Osnovnu školu „Ivan Benković“. Kviz su vodile Ivona Jeleč i Suzana Kralj Šantić, mali od tehnike bio je Krešo Perčić i glavna za zapisivanje i zbrajanje bodova Snježana Fuchs.

Nakon kratkog upoznavanja i početnog uzbuđenja uslijedio je kviz u kojem su se ekipe pokušale pokazati u što boljem svjetlu. Kviz se sastojao od četiriju razina – Mačji kašalj, Srećkovići, Teška runda i Dvoboj – i propitivao je opću kulturu te pismenost. Ekipe su se odlično snašle u području književnosti, životinjskog svijeta, dugoselske prošlosti i sadašnjosti, sporta, razlikovanja ije/je… Poštena borba i znalačka igra dovela je Sove do pobjede, a u stopu su ih slijedili Zorići. Budući da su Putokazi Horugvica imali jednak broj bodova, suočili su se u dvoboju u kojem je Horugvica pobijedila plasiravši se na treće mjesto. Sve su ekipe dobile bogate nagrade od sponzora – igraonice Amazinga, Pizzerie Barny i nezaobilazne dugoselske slastičarnice „Jagode i čokolada“  kojima zahvaljujemo na tome što su poduprli inicijativu DND-a Dugo Selo. Ekipe su osvojile i nagradu za svoje škole u vidu poklon bonova za sportsku opremu koje je osiguralo DND-a Dugo Selo.  

Imali li išta ljepše od zadovoljstva koje se moglo vidjeti na licima svih sudionika tijekom i nakon kviza? Ima li išta bolje od osmijeha okupljene djece koja su svojim znanjem uspjela osvojiti vrijedne nagrade? Ima li išta vrjednije od druženja djece? Budući da je odgovor poznat, nadamo se da će se kviz održati i sljedeće godine. Potrudit ćemo se ispuniti obećanje!