Učenička zadruga Zorka OŠ Josipa Zorića na Dječjem tjednu

Tijekom popodnevnih sati na štandu u centru Dugog Sela se predstavila Učenička zadruga Zorka OŠ Josipa Zorića. Pod vodstvom učiteljice likovne kulture Barbare Biđin učenici iz 8. c razreda Dora Rupčić, Ana Marija Đekić, Lucija Katalenić, Nikola Vučičević te Jana Jakopović iz 6. d razreda prezentirali su proizvode koje su proizveli iz biljaka iz školskog vrta. Njihov vrt je 2016. godine dobio Zlatnu povelju HRT-a kao najljepši školski vrt kontinentalne Hrvatske.

Na štandu se mogao pronaći hidrolat matičnjaka, odnosno tonik koji se radi bez dodatka alkohola i konzervansa te zamjenjuju komercijalne kozmetičke tonike i vodice za čišćenje kože lica i tijela. Matičnjak ili melisa je prije svega antivirusna biljka koja ima protuupalnu funkciju.

Osim toga Zadruga je u ponudi imala i mirisne platnene vrećice punjene osušenim smiljem koje kao i lavanda ima funkciju da odbija moljce u ormarima i ladicama. Za opuštajuće trenutke pijenja čaja učenici su ponudili ekološki uzgojenu i prirodno osušenu kamilicu te prekrasne keramičke slike pauna. Sredstva prikupljena prodajom proizvoda Zadruga će upotrijebiti za nabavku materijala za nastavak rada i izradu predmeta.
Istovremeno u Kažotićevoj 4 posjetila nas je dječja spisateljica Jelena Pervan koja je održala Tonkinu radionicu. Spisateljica je na slikovit način ispričala priču o Tonki koju su napali sutrići. Uz pomoć dječice spisateljica Jelena je pomogla Tonki da se riješi sutrića. Nakon priče uslijedila je likovna radionica na kojoj su djeca dobila dva zadatka – nacrtati sutrića kako ga oni zamišljaju te izmisliti odnosno stvoriti svoju novu boju i dati joj ime. Na kraju su se svi počastili pudingom od vanilije koji je omiljeno jelo Tonke, ali i spisateljice Jelene.