7. dana Dječjeg tjedna markirali smo Poučnu stazu

U nedjelju, 9. 10., u jutarnjim satima našli smo se ispred ulaza u Poučnu stazu koji se nalazi na samom ulazu u Dugo Selo.

Cilj nam je bio obnoviti oznake (markacije) već postojeće poučne staze i naravno prošetati stazom koja vodi kroz prekrasno obojenu šumu. Naš prijatelj i planinar Anto Mikulić nam je pripremio sve potrebno za iscrtavanje i bojanje planinarskih oznaka te održao kratko predavanje kako se to radi i koliko je potrebno da staza bude označena na ispravan način. Poučio nas je kako se treba ponašati u šumi. Podijelio nam je poslove i krenuli smo s markiranjem.

Na našoj šetnju su nam se također pridružili volonteri iz SŠ Dugo SeloJelena, Lorena i Kristina. Uz put smo naišli na svakakve vrste gljiva koje je volonterka Lorena strpljivo provjeravala putem aplikacije za prepoznavanje gljiva. Sve nas je iznenadilo koliko vrsti gljiva skriva šuma kroz koju vodi poučna staza. Volonterka Lorena je ponijela i uređaj za mjerenje kiselosti vode u lokvama koje smo pronašli putem. Zaključila je da je voda u lokvama kiselija nego što bi trebala biti.
Uz dobro društvo, zanimljiv biljni i životinjski svijet, fine sendviče, keksiće i kolače pet sati šetnje je prošlo brzo i bez većih napora. Zaključili smo da je potrebno obnoviti srušene natpise koji opisuju floru i faunu na poučnoj stazi te klupice i stolove koje su istrunule vremenom.
Uživali smo u prekrasnom jesenskom danu.