Ove godine 65. obljetnica odmarališta u Velom Lošinju

Razgovor s predsjednicom Društva „Naša djeca“ Dugo Selo Suzanom Kralj-Šantić

Društvo „Naša djeca“ Dugo Selo samo što nije popunilo i zadnje mjesto ovogodišnjih 13 grupa koje će ljetovati u novouređenom odmaralištu u Velom Lošinju. Ostalo je svega nekoliko mjesta u posljednje tri grupe u rujnu i krajem kolovoza, a i ta mjesta brzo će se popuniti. Bila je to prilika da porazgovaramo s predsjednicom Društva „Naša djeca“ Dugo Selo Suzanom Kralj-Šantić koja je za nas našla dragocjenog vremena između sastanaka s voditeljima dječjih grupa za ovu sezonu i obveza na radnom mjestu u OŠ „Ivan Benković“.

„Ovogodišnji interes za ljetovanje je odličan. Ponovno se vraćamo u godine prije epidemije, s obzirom da smo pokrenuli grupe vrtićanaca koje od 2019. nismo organiziralo, a sada ona će biti prva u sezoni, od 13. lipnja. Svih osam dječjih grupa nam je popunjeno, da čak imamo i liste čekanja. Četiri dječje grupe su bez pratnji roditelja, tri grupe su naše (DND Dugo Selo, op.a.), dvije grupe u suradnji s Udrugom Mali zmaj i jedna dječja grupa Košarkaškog kluba Dugo Selo. Sveukupno 200-njak djece. To nam je bio cilj i očito je da smo tijekom godine dobro obavili posao. Isto tako ove godine smo odlučili obiteljima s više maloljetne djece odobriti popuste kako bismo na određeni način pružili podršku roditeljima budući da je Dugo Selo već niz godina među 4 grada u Hrvatskoj s najvišim vitalnim indeksom. Popusti su za drugo dijete 30%, a za svako sljedeće dijete 50% (treće, četvrto…). Primijetili smo stoga da nam se ove godine za ljetovanje prijavio veći broj obitelji s više djece“, pojasnila nam je predsjednica kako teku pripreme za ovu sezonu.

Zasigurno velikom odazivu zainteresiranih gostiju za ljetovanje u Velom Lošinju doprinijela je i činjenica kako odmaralište, koje inače ove godine obilježava 65. godišnjicu od izgradnje, svojim suvremenim i kvalitetnim uređenjem zadovoljava sve standarde. Proteklo razdoblje DND Dugo Selo najvećim dijelom bilo je posvećeno rekonstrukciji, uređenju i dovođenju u pravu funkciju ove, svim Dugoselcima drage, zgrade.

S dosadašnjim uređenjem raspolažemo trenutno s 38 kreveta. Ujedno za isti broj imamo i odobrenje, no daljnjim uređenjem zatražit ćemo puni kapacitet. Planiramo tražiti kategoriju Hostela za koju je potrebno organizirati spavaonicu, koju imamo od 7 ležaja. Nadam se da ćemo to ostvariti jer sve radimo u skladu s propisima. Također potrebno je organizirati i određen broj sanitarnih čvorova, a sada ukupno imamo 9 (uključujući i za osoblje). Nastojat ćemo daljnjim preuređenjem omogućiti ukupno 43-44 ležaja, što bi bio maksimalan kapacitet“, navela je Kralj Šantić. Dodaje također: „Nedavno smo organizirali volontersku akciju čišćenja i uređenja cjelokupnog prostora kako bi ga pripremili za ovu sezonu. Odazvao nam se veliki broj građana, kojima se svima ovim putem puno zahvaljujem, no morali smo neke i odbiti jer smo imali ograničen smještaj. Bilo je doista puno posla s obzirom na protekle radove u prizemlju i čišćenje zaostalog građevinskog materijala, sobe su se morale temeljito očistiti, kuhinja, nus prostorije, a i urediti vanjski okoliš. Čak tri kombija otpada smo morali zbrinuti. Već ovaj vikend moramo pripremiti krevete i finiširati neke detalje kako bi sezona mogla otpočeti,

poručuje Kralj Šantić

Ujedno predsjednica najavljuje nove ciljeve i ambicije koji bi se trebali realizirati u sljedećem višegodišnjem razdoblju.

Naime, kroz tri godine planiramo dovršiti energetsku obnovu cijele zgrade te izgraditi solarnu elektranu kako bi u potpunosti tijekom sezone mogli koristiti sunčevu energiju. Nedavno smo dobili donaciju Grada, te su nam se ponudile određene tvrtke i građani koji bi nam mogli savjetima, kompetencijama i poslovnim interakcijama pripomoći u tom planu. Pregovaramo s tvrtkom iz Varaždina vezano uz prijave na europske fondove, s obzirom da kao udruga nismo na svim natječajima prihvatljiv kandidat. Potrebno je prikupiti vrlo opsežnu projektnu dokumentaciju, a ovih dana ćemo se jednom dugoselskom tvrtkom savjetovati vezano uz ovu temu. Mislimo da ćemo i dio sredstava od Grada koja smo dobili iskoristiti za pripremu za ostvarenje naših budućih planova. Razmišljamo u različitim smjerovima. U planu nam je kroz tri godine uložiti milijun kuna i očito je da ćemo u tom razdoblju morati dobro zasukati rukave, a s novim ljudima u Izvršnom odboru i u Skupštini vjerujem da ćemo uspjeti ostvariti.

otkriva između ostalog

Predsjednica Kralj Šantić potvrđuje da Dugo Selo i njegovi građani brinu o Društvu „Naša djeca“, a posebno je veseli što im se priključuju i novodoseljeni stanovnici – djeca, cijele obitelji, kako u njihovim aktivnostima, volonterskim akcijama, tako i u grupama za ljetovanje. „Plan nam je još više postati vidljiviji novim stanovnicima. Tako ove godine program obilježavanja Dječjeg tjedna planiramo podići na još višu razinu te ga proširiti s brojnim događanjima. Također moram istaknuti da smo uključeni u projekt Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske pod nazivom „Niti koje spajaju“. Projekt lokalne filantropije i volonterstva ima za cilj ojačati svoje upravljačke, financijske i volonterske kapacitete kako bi odgovorili na potrebe svojih korisnika u zajednici, a u cilju jačanja otpornosti svojih zajednica. Uskoro pokrećemo još jednu akciju prikupljanja sredstava za daljnju obnovu odmarališta o čemu ćemo javnost na vrijeme informirati. Ovim putem pozivamo sve da nas prate, bit ćemo vrlo aktivni u rujnu i listopadu“, istaknula je na kraju te je pozvala sve građane koji u svojim albumima posjeduju fotografije s ljetovanja u Velom Lošinju, a da nisu sudjelovali u monografiji povodom 50. godišnjice – da im se obrate . Naime, povodom obilježavanja 65. godišnjice odmarališta DND Dugo Selo planira organizirati izložbu kojom bi prikazala retrospektiva odmarališta kroz cijelo ovo razdoblje. Vjerujemo kako će i ta izložba, kao i sve što radi DND Dugo Selo, biti vrlo uspješna.